керосин в авиацията?

Реактивните двигатели работещи с керосин, могат да работят и с всяко едно течно/газообразно гориво, което ние познаваме – бензин, природна газ, дизел, водород и т.н.

Повечето от тези горива и реално са описани от производителя на реактивния двигател, като заместител на керосина, съответно и с предписания за най-дългото използване на всяко гориво, поради различната му калоричност от останалите.

Керосин е лесно запалима течност съставена от въглеводороди. Името Керосин произлиза от гръцката дума κηρός – восък.

Керосин е лека, прозрачна течност, съставена от въглеводороди, с плътност около 0,80 g/cm3, получена при дестилация на нефт между 150 °C и 275 °C. Основните съставки на керосина включват N-додекан, алкилбензени, нафталин и техни производни.

Керосин се нарича още и газ за горене, газ за осветление или просто газ.

Използването на керосин в авиацията, в частност Jet A, JP-4, JP-5, е на първо място ниска цена, както и поради неговата калоричност, съчетана с възможността за лесен транспорт, запазването на течното агрегатно състояние в широк диапазон от температури, безопасното му съхранение и достъпността му в световен мащаб.

Един любопитен минус на горивото е това, че е благоприятна среда за развитие на бактерии. Ако керосин, бъде оставен за дълго време, той образува микроорганизми, които в последствие могат да бъдат големи проблеми за горивните филтри на авиационните апарати. За да се избегне този проблем, когато се сахранява керосин, то той се третира със специален за целта биоцид.

Реактивните двигатели използват огромно количество гориво (Всеки един двигател модел JT8D монтирани на McDonnell Douglas MD-80 изразходват около 1900 литра на час при круизерска скорост, в случая на самолета при 800 км/час). Jet A керосин е по-зле рафиниран отколкото автомобилното гориво А95, което го прави много по-евтино гориво за използване в такива огромни количества – почти два пъти по-евтин е.

Това е и основната причина керосин да се използва в авиацията – цената.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
geche Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of