Радиопредавател за далечна RTTY комуникация – LOZAN v1

Здравейте приятели,
в тази статия ще ви запозная с моя проект за радиопредавател за далечна (наземна линия над 20km) RTTY телеметрична комуникация в комбинация с микроконтролер Arduino.
За да се улесня максимално и да се фокусирам върху цялостния апарат, използвам модул на Radiometrix – NTX2 със следните характеристики:

Захранващо напрежение – от 2.9V до 15V
Мощност – 10mW

А сега да започнем с малко теория. RTTY е Baudot код чрез който в случая предаваме данни по радио вълни.
Baudot код-а (респективно RTTY) дава възможност за предаване на информация на латински символи и цифри чрез 5 битов код, за всеки символ:

charcodehisfig3

Или с други думи, всеки символ се състои от 5 позиции 1 и/или 0.

За разлика от морзовата азбука, където бинарните символи (1 и 0) са „къс“ и „дълъг“ тон, тук 1 и 0 са тонове с различна честота. Поради което, за да бъде декодирано подобен тип радиопредаване е необходима техника за която ще разкажа в друга статия.

Добре, разговорихме малко теория и сега да обобщим, трябва ни предавател, който да предава FM, като променя честотата на предаваните тонове. Вече казах избрах NTX2 на Radiometrix, който на своето TXD(Transmit data pin) краче може да бъде приложено напрежение от 0V до 3V, като при 3V ще се получи честотно изместване със 6kHz или за да промените с 1Hz трябва да промените напрежението на TXD с 0.0005V.

Схемата която съм използвал е взета от тук и представлява следното:

Untitled Sketch_bb

Повече за кода можете да видите на посочения линк.

Към предавателя съм свързал нормална, 4см 434МHz антена:
2096221-40

А към приемника 434MHz Яги с 9dBi усилване:
2096215-40

След като сглобих радиопредавателя, направих и малки тестове. На приземна линия (приемник и предавател близко до земята), без пряка видимост, но все пак равен терен направих доста задоволителни за мен резултати – 18.6 км и все още силата на сигнала беше добра.
transmitter_map

В следващата статия очаквайте да видите как реших ситуацията с декодирането на сигнала! 🙂
А до тогава, моля споделяйте статията!

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of