Проследяване на GSM – как става?

Здравейте приятели,
в този свой пост ще Ви запозная с принципите за проследяване на GSM апарати. Естествено, как кой и защо ще Ви следи не е обект на този пост, но въпреки това е хубаво да се замислим колко неща знае за наснашият мобилен оператор.
Като започнем от контактите с които се познаваме, преминем до това кои от тях са наши добри приятели и стигнем до нашите дневни навици и местата които обичаме да посещаваме… Но въпреки всичко, без мобилен апарат имаме чувството, че ни липсва някой много важен орган 🙂

Е нека започнем с темата проследяване на gsm апарати:

Проследяване на GSM – теория

gsm клетка

gsm клетка


На снимката горе виждате т.н. GSM клетка. Това е приемо предавателната кула на GSM операторите, чрез която става връзката между Вас и абоната който търсите посредством мрежата на оператора. В районите на покритие винаги има най-малко по една такава кула, а много често повече от 3 – особено в гъстонаселените райони с GSM покритие на конкретния мобилен оператор. Всяка една от тези кули има т.н. Cell ID – уникален идентификационен номера на клетката, както и нейните точни GPS координати на картата.

Когато ние се движим из районите с GSM покритие нашият апарат регулярно излъчва сигнали с които „си търси“ мрежата и се включва към най-близката GSM клетка. По този начин, движейки се ние се включваме от клетка към клетка и респективно нашият мобилен оператор има възможност да записва движението на нашият апарат по мобилната му мрежа. Този тип проследяване е по-скоро неточен, но би могъл да даде информация къде се намира абоната в рамките на около 500 метра от GSM клетката, което не е никак малко.

Триангулация – метод за сръвнително локализиране на обекти

GSM траингулация

GSM траингулация


Без да влизаме в подробности, триангулацията е метод в тригонометрията и геометрията, за определяне на разстоянието до различни обекти в пространството.

При метода на триангулацията, разстоянието до дадена точка се изчислява, като се измери разстоянието между две референтни точки и ъглите между обекта и правата, образувана от тези точки. При този метод, търсеното разстояние се явява височина в триъгълник, образуван от дадената точка и другите две известни референтни точки. За по-доброто изчисление чрез триангулация са необходими поне 3 известни ни в пространството точки – в нашия случай GSM клетки.

Както вече споменах, нашият GSM прави регулярни опити за опреснение на мрежата – веднъж в рамките на няколко минути, изпращайки сигнал до най-близките клетки.
Ако нашият GSM оператор записва всички тези допитвания до мрежата – значи запазва IMEI-а от телефона опитал се да се свърже с мрежата, както и неговия телефонен номер. След това, чрез прост аналитичен софтуер е пределно лесно да се прави и записване на местоположението на абоната.

Така лесно може да се определят навиците, местоживеенето, дори и кога е кръшнал на половинката си абоната :))
Честито на всички които искат да имат лично пространство! 😀

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of