Second Amendment – правото на американския гражданин да бъде въоръжен с оръжие

В тази статия ще Ви споделя малко повече отколкото сте чували в българските и европейските медии за „The right to keep and bear arms in the United States“ – правото за носене и използване на оръжие на американските граждани. „The right to keep and bear arms in the United States“ е фундаменталното право на индивида в Съединените Американски Щати, дадено през далечния 15 Декември 1791 от Second Amendment of the United States Constitution (Втората поправка в Конституцията на САЩ).

A well regulated Militia, being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.
Една добре регулирана нередовна част с военно предназначение съставена от цивилни граждани, е необходима за сигурността на всяка държава. Правото на хората да носят оръжие не трябва да бъде отнемано.

Горния цитат е направен от т.н. „Втора поправка в Конституцията на САЩ“ и генерализира нейната същност. Както добре знаем, след „откриването“ на Колумб през 1492г., Америка като континент става привлекателна дестинация за много европейски народи – французи, англичани, ирландци. Постепенно Америка се превръща в една наистина много добра дестинация за бизнес и живот. Липсват много болести, има по-добре лечение, много земя и възможност за отглеждане на култури и развитие на бизнес. След години, през 1732г. се колонизира Джорджия и се образуват т.н. 13 колонии съставени от англичани, които се определят против британската власт. На практика така се създава САЩ и започва т.н. война за американска независимост от Британия. В резултат на боевете, през 1783 г. американският суверенитет е признат в територия от брега на Атлантическия океан на запад до река Мисисипи.

Националистите, които водят Филаделфийския конвент, привеждат в писмени вид Конституцията на Съединените щати, ратифицирана със спогодба между държавите през 1788 г. Джордж Вашингтон, водачът на победната революционна армия, е първият президент, избран в рамките на новата конституция. Законът на правата, забраняващ федерално ограничаване на личната свобода, както и гарантиране на редица правни защити, сред което и правото за носене на оръжие от всички граждани, е приет в 1791 г.

В резултат на историята си американците и до ден днешен имат правото да бъдат въоръжени, в някои щати този режим е много улеснен, а в други не, но за това ще говорим по-долу.

The people have a right to bear arms for the defense of themselves and their own state, or the United States, or the purpose of killing game; and no law shall be passed for disarming the people or any of them, unless for crimes committed…
Гражданите имат право да бъдат въоръжени, за защита на тях, техния щат, както и на Съединените щати или за целите на изхранването (лов); и никой закон не трябва да разоръжи гражданите или отделни индивиди, освен в случаите на извършили престъпления…

Макар и в последните години, да слушаме политици, които все повече се обявяват за по-строг контрол на оръжията (разбирай не даване на права за носене на оръжие), естествено е когато имаш силата в ръцете си да не я даваш и много щати се съобразяват със жителите си, като им дават правата да притежават оръжия. Контрола обаче е различен. В повечето щати бихте могли да притежавате не по-силно оръжие от пистолет, а карабини и пушки е силно ограничено. Все пак има и т.н. оръжейни оазиси, в които биха искали да попаднат всички любители на оръжията, а това са Vermont, Allaska, Missouri, Wyoming, Kentucky, Arizona, Mississippi, Louisiana – в тях е разрешено да си купите, дори без да регистрирате т.н. Assault Rifles.

Като цяло, свободата на закупуване на оръжие в щатите е много интересен казус. От една страна, улеснява Полицията, защото гражданите сами могат да опазят собствеността си в тази голяма шир, но от друга се случват от време на време и т.н. „massive shootouts“ в училища или други публични места.

Темата за мен е много интересна, защото в България е почти невъзможно да се сдобиеш с оръжие, ако искаш да го направиш по законен начин. Ако си престъпник обаче, дори и за самите полицаи е ясно, че с малка сума, можеш да си купиш дори и армейски автомат… Т.е. този закон кой ограничава? Престъпността или гражданите? Моето мнение, е че гражданите са ограничени за сметка на правителството и престъпниците.

А в същото време, имаме ширеща се престъпност на огромна територия без наличието на полиция. В много от селата, просто няма полицейски постове и при нужда, те могат да реагират за 30-40 минути, представете си какъв ужас е това, ако Ви се наложи да дойде полиция и да Ви защитава! От друга страна обаче, какъв ще бъде резултата, защото всички знаем, че в държавата се шири и огромен „бабаитлък“ – навсякъде мутри и биячи… тогава пък наличието на оръжие ще бъде доста рисково за гражданите.

Апропо, в САЩ въоръжението на гражданите е свързано, както с опазването на имуществото, така и опазване от правителството. Дали за това политиците там все пак внимават с кражбите, а тук не? Попитайте се сами, защо ако си редовен гражданин, не можеш да притежаваш оръжие, а като престъпник…. лесно можеш да го набавиш?

Очаквам Вашите коментари, имаме ли нужда от по-либерален закон за оръжията? Искате ли да имате право на полу-авоматично оръжие? Мисля си че това трябваше да е 4-тия въпрос на референдума през 2016 😉

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of