ИСТОРИЯ: Човека който спаси света от ядрен апокалипсис

Това е една история за човека, опълчил се пред тоталитаризма и спасил човечеството от ядрен апокалипсис – подполковник от червената армия Станислав Евграфович Петров. Естествено, не получил нищо значимо за това, но все пак има най-важното го има. Признанието на нас, най-обикновенните хора за неговото дело.

През нощта на 26 Септември 1983 в командния пункт Серпухов-15, той оглавява дежурната смяна на автоматичната система за ранно оповестяване „ОКО“ при наличие на изтрелване на междуконтинентални балистични ракети срещу СССР.

При подполковник Станислав Евграфович Петров, пристига сигнал, че от една от американските бази са засечени множество старта на междуконтинентални балистични ракети.

Ситуацията била много тежка, тъй като освен обичайната стагнация в отношенията със САЩ през студената война, само преди 25 дни е станало и свалянето на южнокорейският Бойнг 747 от страна на СССР.

Това е едно от малкото глобални решения, които напрактика стоят на плещите на ниски по звание офицери. Въпреки, лошата ситуация подполковник Станислав Евграфович Петров запазва самообладание и трезва мисъл и вижда, че „атаката“ е само от една база в САЩ, въпреки че компютърната система определя атаката като „100%-това“. Нещо, което е абсолютно нелогично, при условие че правиш изпреварващ ядрен удър.

Тогава той, отказва да изпълни инструкциите при подобен род сигнали и обявява тревогата, като повреда в системата. Нещо абсолютно немислимо по времето на студената война и СССР, с огромен риск за него и неговото бъдеще като човек и офицер.

Нещото което го смутило, и той го разказва след инцидента пред разследващите, е че напрактика само една база според системата за ранно прредупреждение, изстрелва ракетите. Не е имало нито други бази, нито подводници на САЩ в близост до СССР, който да изстрелват ракети. Това негово съмнение, прави нас живи и здрави до ден днешен 🙂

Подполковник Станислав Евграфович Петров, изключва алармата като дежурен и нарежда на одчинените дежурни да извършат проверка на системата.

В последствие се разбира, че алармата е била наистина фалшива, причинена от отблясъци в оптиката на шпионските сателити, причинени от облаци.

За тези си свои действия, подполковник Станислав Евграфович Петров не получава никаква награда или друг тип поощрение от командния състав на червената армия, добре че поне не е бил арестуван и съден за неизпълнение на устава.

След 4 години – през 1987 г. той напуска армията на СССР по свое желание, в следствие на дългите години стрес, причинен от тази случка. Дълго след това, никой не знае за неговото решение, чак до 1998 – 15 г. след тази напрегната вечер, когато случаят се разсекретява.

Едва през 2006г. и „запада“ решава, че този човек трябва да бъде удостоен, поне с мъничко благодарност и в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк му е връчена специална награда на международната обществена организация „Асоциация на гражданите на света“.
Наградата представлява кристална статуетка „Ръка, държаща земното кълбо“ с надпис „На човека, който предотврати ядрената война“.

Днес подполковник Станислав Евграфович Петров живее скромно, с малка пенсия и без много шум в подмосковието

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of