Евтини мобилни телефони – къде е уловката?

Евтини мобилни телефони – къде е уловката?
Posted on септември 16th, 2015

Здравейте приятели,
в днешно време ставаме свидетели на все по-стремглаво развитие на мобилните апарати. Всяка година излизат все по-красиви – големи и тънки мобилни телефони, на все по-висока и висока цена.

Последните флагмани на Apple и Samsung всяка година излизат с все по-висока цена, много често непосилна за масовите възможности на българските потребители.
Големите мобилни оператори, поддържат високи цени, но все пак се намират малки фирми, които предлагат доста изгодни евтини мобилни телефони.

Къде е уловката? Все пак мобилните оператори имат доста потребители и биха могли да си позволят да пуснат евтини мобилни телефони, като тези от малките фирми, но не го правят? Защо?

Евтини мобилни телефони

По-ниската цена на малките фирми се дължи на един новосъздаден термин в пазара на бяла и черна техника – refurbished или по български ремаркетирани. Просто обяснено, това са продукти които не се продават като нови, но не са точно и втора употреба.

Какво е refurbished или ремаркетирани продукти?

Както вече казахме, това не са точно продукти втора употреба. Но е правилно да споменем, че този тип продукти най-често са използвани много малко време. Повечето производители на техника в „белите страни“, предоставят възможност на потребителите си да използват конкретен техен продукт и да го върнат в 30 дневен срок, ако продукта не е с нарушена цялост. След като бъде върнат продукта, производителя го продава на много ниска цена, точно така.. на нашите „малки фирми“.

Други случаи на подходящи за refurbished техники, са:
– Техники, чиято опаковка е била повредена при транспорт – продавача, има възможност да върне на производителя тези стоки, които са били с повредена опаковка, дори и самата техника да е изяло непокътната.

– Продукти с драскотини или други козметични дефекти

– Мостри в магазини

Тези наши малки фирми, които предлагат евтини мобилни телефони, закупуват от производителя refurbished мобилни телефони и без Вашето знание, тук ги продават със 100-200 лв. по-ниско. Вие доволни си купувате евтин мобилен телефон и всички са доволни.

Дали, обаче е коректно по този начин да бъде заблуден потребителя, че купува нова стока – аз лично не зная.

Да – когато купувате евтиния мобилен телефон, Вие няма да видите никаква драскотина – нашите малки фирми са се погрижили всички продукти да бъдат с отстранени проблеми, така, че не губите кой знае колко, но все пак мисля, че е коректно да бъдете уведомени за това, че не купувате нова стока.

Как да разберете, че един телефон е refurbished?

Когато производителя произвежда стока за определен купувач, той най-често зарежда в операционната програма т.н. приложения по подразбиране, които ние не можем да изтрием от телефона си. Това е и най-сигурният начин, да разберете че телефона Ви не е изцяло нов, ако не е упоменато никъде другаде.

Аз лично имам един такъв телефон, с полско приложение. Попада под графата евтини мобилни телефони, за сега работи добре вече 2ра година, като единствено трябва да му сменя батерията.