Как се справих с камъните в бъбреците и бъбречните кризи

Щом сте тук, знаете какво е бъбречна криза и колко много боли. Дълги години имах проблеми и се налагаше да изхвърлям почти всяка година камъни и песъчинки от бъбреците. Една много болезнена процедура, която вероятно повечето от Вас зная. В този пост, бих искал да Ви запозная с това, как успях да се справя с този проблем. Какво помагаше, какво не. Преди да продължите напред, искам ясно да подчертая, че това е моя опит. Това не е медицински съвет, а споделяне на опит. Изключително важно е да се консултирате с лекаря си, ако сметнете, че сте намерили нещо интересно, което може да Ви помогне.

 

Моя опит с камъни в бъбреците

През 2005г. получих първата си бъбречна криза. Ужасно болезнено. След около 7 часа болки, успях да изхвърля песачинка от бъбрека. Както добре знаете, те болят най-много. Лечението което приложих тогава беше консервативното – прием на Бусколизин, Спазмалгон и Но-шпа, много търпение и превиване от болка. 🙂

През годините получавах няколко кризи, които ме научиха какво помага и какво не:

  • Лекарствата имат или малък и краткотраен ефект или изобщо никакъв;
  • Горещия душ помага много повече при бъбречна криза, отколкото лекарствата;
  • Песъчинките измъчват много повече отколкото камъните в бъбреците;
  • Медицината предлага три метода за справяне с камъните – операция, разбиване на камъните, просто лекарства докато не излезне сам камъка/песачинката от бъбрека.
  • Има различни видове камъни в бъбреците – разтворими и неразтворими, в зависимост от причината за получаването им.

 

Проучвайки възможностите за справяне с камъните в бъбреците стигнах до следните заключения за себе си, а именно:

Операцията за отстраняване на камъните в бъбреците е крайно неприемлива в моите разбирания. За да бъдат извадени камъните от бъбреците се налага бъбрека да бъде срязан. Това според моите разбирания ще доведе до намалена функция на бъбреците при заздравяване. Макар и малък, този риск за мен е неприемлив в никаква ситуация.

Разбиването на камъните в бъбреците може да се изпълни с литотриптер или лазер.

Литотриптер-а е медицински апарат, който чрез неинванзивен метод, използващ така наречената екстракорпорална литотрипсия,  разбива камъни с големина до 2 см. По-просто казано, за да бъдат разбити камъните, бъбрека се облъчва с определена честота на вълната. Според учените метода в цялост е безопасен, но все пак има шансове за повреждане на бъбречната тъкан и органите около него. Повече информация за това може да намерите тук – The Acute and Long-Term Adverse Effects of Shock Wave Lithotripsy
Този вариант отпадна за мен.

Разбиването на камъни с лазер е нов метод, отново относително безрисков, но… Отново има възможност за усложнения, които приех за неприемливи за мен. Лазера се прокарва през цялата уретра, което може да доведе до травми и дори при неправилна стерализация заразяване и последващо бактериално усложнение. И този метод отпадна за мен.

 

Кой метод намерих за моето лечение

След дълго време на разучаване, се отказах от горните два метода, поради възможността от усложнения и то сравнително лесно за получаване. Да, но камъните не питаха какво мисля и започна поредната ми криза. Мой познат ми предложи да отида при “Хисарския лечител“. Това е много известен човек, който се занимава с билколечение на няколко различни болести, включително и камъни (конкременти) в бъбреците. Разчетох за него, и както винаги в българското интернет пространство имаше много доволни, така и няколко недоволни (по моему това са излишно претенциозни хора, но всеки си знае за себе си). Притиснат от поредната криза нямаше как да пропусна възможността да опитам с билколечението, защото го смятам като най-примамливия опит за мен. Няма странични ефекти, няма възможност за усложнения. Обадих се да запиша час, като там ми бе обяснено, че е важно да направя ехограф преди посещение, а ако имам от бъбречния конкремент, да го вземе със себе си. Направих и двете и отидох на посещение през 2018г.

Приема беше професионален. С г-н Георгиев събеседвахме много професионално. Оказа се, че камъка ми е оксалатен – тоест неговите билки могат да го стопят. Предписа ми чая му – 3 килограма билки. При приема на чая не усетих никаква болка, дразнене, парене или каквото и да е усещане. След три месеца пиене, отидох на ехограф отново, при който преглед се оказа, че цитирам “не се виждат конкременти – или няма или са с много малка големина”. Само да подчертая, че преди посещението ми имах 9 (девет) конкремента в двата бъбрека.

Минаха се години, и отново получих криза тази година – 2023. Както събеседвахме с г-н Георгиев, камъните са рецидивирщо явление. Те се формират от нашите навици, които трябва да променим. За това ще напиша след малко. Но, имах малко от билките останали при мен. След направата на отварата, както е по програма. По време на криза, изпих 50 мл. и болката изчезна след по-малко от 5 минути.

Потърсих отново г-н Георгиев, за да поръчам от чая профилактично. За съжаление разбрах, че той е починал. За моя радост обаче, неговата съпруга продължава да работи.
Моля, не приемайте това за рекламен пост. Няма да поставя контактите, за да не го приемате като реклама. Това е моята история до сега с камъните в бъбреците.

Какво да промените в живота си, за да спрете да формирате камъни

В зависимост от причината за формиране, камъните в бъбреците могат да бъдат няколко вида. Няма да ги характеризирам, защото смисъла на поста ми не е да влезнем в медицинските дълбини, а да споделя моята история, как се отървах от тях и какво смятам да променя за да не ги формирам отново. За това, след много мои размишления, смятам да променя следното у себе си:

  • Липсата на движение е основен фактор за формиране на камъни в бъбреците. Не говорим за фитнес, а ходене или тичане.
  • Спомагащ фактор е минималното приемно количество на ВОДА. Не течности, а ВОДА.
  • Диета богата на определен тип храни. Избягвайте приема на много въглехидрати или храни с много пурини.

Смятам да предотвратя формирането на камъни и песачинки в бъбреците, като се движа повече. Ходенето има множество предимства пред фитнес, тичане или друг тип спортове. Ще използвам по-добре балансирана диета в която ще липсват въглехидрати. Ще увелича приема на вода.

Моля, оставете Вашето мнение в коментарите, за да формираме дискусия по тази наболяла за нас тема 🙂 🙂 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x