Как да откажем цигарите

Здравейте приятели,
с тази статия ще Ви представя размислите си относно това, как да откажем цигарите, като преди това ще Ви споделя и малко любопитни факти и да ви подтикнат към въпроса „как да откажем цигарите“ 😀

Запитвали сте се, какво става с организма ви когато не пушите? Ако не сте, преди да коментираме как да откажем цигарите, ще ви посоча малка линия на историята какво се случва в тялото Ви след като откажете жигарите:

 

До 20 минути след като откажете цигарите:
Кръвното Ви налягане, температурата на тялото Ви и пулса Ви ще намалеят до нормалните граници за Вашата физиология.

 

8 часа след като откажете цигарите:
Неприятния дъх в устата Ви изчезва. Нивата на Въглеродния оксид (Да, правилно прочетохте, това е същото вещество което се отделя при работата на автомобила ви. Когато се свърже с кислорода в атмосферата, се превръща във въглероден диоксид) в кръвта ви намаляват, а нивата на кислород се възстановяват.

 

24 часа след като откажете цигарите:
Много добре, издържате един от най-критичните моменти след като сте прочели статията „как да откажем цигарите“. Шансовете Ви за сърдечна недостатъчност се намаляват. Продължавайте напред! Битката е тежка – мозъка иска никотин!

 

48 часа след като откажете цигарите:
Започва да се възстановява нормалната Ви способност да чувствате миризма и вкус.

 

3 дни след като откажете цигарите:
Дишането е по-лесно. Вече можете да тичате без да се задъхвате много. Но битката продължава, не сте избягнали опасността да започнете отново да пушите. Продължавайте да четете статията „Как да откажем цигарите“ 🙂

 

От 2 до 3 месеца след като откажете цигарите:
Нормалната циркулация на кръвта се възстановява и вие вече можете да се движите без да се задъхвате така, както когато пушихте. Капацитета на белите Ви дробове се увеличава с 30%.

 

От 1 до 9 месеца след като сте отказали цигарите:
Задръстените синуси и задъхването намаляват значително. Възстановяват се ресничките в дихателните Ви пътища, които спомагат за почистването на слузта в дихателните пътища, както и самите бели дробове, а също така и намаляват риска от инфекции на дихателните пътища. Вашате ежедневна енергия за живот започва бавно да се връща.

 

1 година след като оркажете цигарите:
Риска от Исхемична болест на сърцето е на 50% от този за пушачите.

 

2 години след като откажете цигарите:
Риска ви от сърдечна недостатучност е спаднал, до нивата на хората които не са пушили цигари.

 

10 години след като откажете цигарите:
Риска от рак на белите дробове е съпоставим с този на непушачите (тук не влизат пасивните пушачи).

 

15 години след като откажете цигарите:
Риска от Исхемична болест на сърцето е равен с този на никога не пушил човек.

 

Решението на задачата Как да откажем цигарите

 

Както виждате възстановяването на тялото в следствие на дългогодишно пушене е доста труден процес, който води след себе си и изменения на органите, които няма да доведат до по-дълъг и безпроблемен живот. Ето защо, въпроса „как да откажем цигарите“ е много труден и за всички хора неговото решение е труден и дълготраен процес.

Най-важното което всички кандидат непушачи трябва да направят е едно и то е свързано с тяхната психика. Преди да откажете цигарите, трябва да заздравите своята воля – без нея нищо няма да Ви помогне. Заместителите като тютюневи дъвки, електронни цигари и прочие са просто залъгалки на фирмите, които искат да приберат парите ви.

Всеки един от нас е имал поне един приятел, който ни е казвал „от понеделник отказвам цигарите“. Да но обикновенно нещата не се случват така както казва човека – причината е една – липса на воля.

 

За да се справите с въпроса „как да откажем цигарите“ и да завършите успешно задачата, аз ви предлагам следното:

1. Намерете си нещо, което да Ви отвлича времето – когато човек е нервен и няма какво да отвлича вниманието му, той търси „успокоение“, което е ясно за всички ни – цигарите.

2. Направете го за някой – мотивацията за странично лице е много силна – направете го за детето Ви, за приятелката или приятеля Ви – струва си да не ги тровите.

3. Избягвайте лоша компания – лошата компания ще ви накара отново да започнете да пушите. Лошата компания може да с пушачи или хора които Ви дразнят 😀

 

Това е – намерете своята душевна спокойност и желанието да откажете цигарите – нищо друго няма да Ви помогне да решите задачата „Как да откажем цигарите“. Успех на всички!

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of