Пътуване до Атина с автомобил

Здравейте приятели,
в тази статия ще Ви запозная как да стигнете до Атина (Гърция) през Кулата (България), както и всичко друго необходимо което трябва да знаете. Пиша статията за пътуването до Атина, защото аз лично бях доста незапознат с всичко и предполагам, че ще има и други като мен, които ще се интересуват.

Ето и основните неща които трябва да знаете:

Документи за пътуването до Атина

Това е най-важната част от подготовката Ви за пътуване до Атина. Документите, който е абсолютно задължително да имате:

– Валидна застраховка „Гражданска отговорност“ със задължително попълнена зелена карта!. Да знам, много от вас ще кажат защо, нали е ЕС? За съжаление обаче, трябва да имате зелена карта според гръцките власти.

Голям талон на автомобила с който пътувате до Атина. От ското гръцките власти искат шофьорите от България да носят големия талон със себе си. Причината, е че в малкия талон не присустват необходимите за тях данни.

Лични карти на всички пътници в автомобила. Ако има деца под 18 години, а е само единия родител, то е необходимо да има писмено заверено при нутариус разрешението на липсващия родител. Необходимо е документа или да е на английски език или преведен при заклет преводач.

Такси по време на пътуването до Атина

Ако пътувате от Кулата до Атина, по магистрали E79, E90 и Е75 общата такса е около 20 Евро. Таксите се събират на пунктове по магистралата, не е необходимо да купувате винетки или други документи както в България.

Цената на горивото

Цената на горивото в Гърция не е много по-скъпо от България – зависи къде зареждате, но разликата е не повече от 50 български стотинки по-скъпо гориво в Гърция.

Полицията в Гърция

Има доста истории за коварни гръцки катаджии, но за моя радост, аз лично не ги срещнах. Въпреки това, внимавайте и спазвайте ограниченията за скорост.
Не карайте с антирадари(радар детектори) и затъмнени стъкла. Друго абсурдно нещо е, ако имате теглич – трябва да го махнете, ако не дърпате ремарке или каравана. Глобата за теглич е 80 Евро 😀

Пътя до Атина

Пътуването Ви до Атина ще бъде приятно и бързо минаващо, въпреки около 9 часовият път при спазване на ограниченията и 1 почивка за около 30 минути.
Внимавайте по пътя от Култа до Солун, той е най-тежък, тесен и с много дупки 🙂

Приятен път и незабравяйте да разгледате преди тръгването за Термопилите, Планината Олимп, изворите на Афродита, Акропола.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of